Elite Helse tipser: Slik unngår du aldring av huden i sommer

Elite Helse tipser:

Slik unngår du aldring av huden i sommer

 

Når solen titter frem er de fleste av oss ivrige etter å kaste langbuksene. Hudens møte med skarpe solstråler kan ofte resultere i solbrenthet som setter en demper for ferien din. Vi snakket med hudeksperten Isabella hos Elite Helse om hvordan vi på best mulig måte kan beskytte huden før, under og etter soling. 

 

FØR SOLING

Antioksidanter, peeling og Fonta 4D

Gjennom hele året er det viktig at du tar vare på huden innenfra. Isabella anbefaler at du tar ekstra tak i kostholdet før sommeren kommer ved å spise plantebasert mat som inneholder mye antioksidanter.

– Nøtter, frø, spirer, blåbær, bjørnebær og bringebær er fulle av antioksidanter og beskytter huden mot frie radikaler. Frie radikaler er små molekyler som blir produsert av kroppens organer, samt gjennom miljøet. Som følge av faktorer som sollys, stress og forurensing øker mengden frie radikaler, og når de befinner seg i huden har det negativ påvirkning på elastisiteten og gjør at hudens struktur svekkes. Dette fører til at huden vil bruke lengre tid på å komme seg etter visse bevegelser. Spis derfor rikelig med antioksidanter før soling, sier Isabella.

– Hos Elite Helse gjør vi også huden sommerklar ved å utføre en kur av Zo Skin Health Stimulation Peel. Den eksfolierer huden, fjerner døde hudceller og styrker fornyelsesprosessen. Vi gjør også Fotona 4D laser for oppstramming og dypere behandling, som gir glød og gjør at effektive kremprogrammer trenger dypere inn i huden, slik at du får en gjennomfuktet og silkemyk hud, sier Isabella.

I seks uker før du skal sole deg bør du ikke bruke laser for hårfjerning eller pigmentbehandling.

 

_38B9893
Laser behandling for en gjennomfuktet og silkemyk hud får du gjort hos Elite Helse på Aker Brygge.
_38B9814
Zo Skin Health Stimulation Peel er en fin kur å bruke for å forberede huden på mye sollys.

 

UNDER SOLING

Solfaktor og hudpleie

Når du er på ferie er det viktig å beskytte huden med solbeskyttelse. Isabella anbefaler at du bruker solfaktor hver dag gjennom hele året på de områdene som er mest utsatt for UV-stråler som ansikt, ører, hals og hender.

 

– I sommermånedene bør du smøre deg hver 2. time for optimal beskyttelse gjennom hele dagen.

 

Når man er på stranden svetter man, bader og tørker seg med håndkle, og det er derfor viktig å huske å gjenta påføringen ofte. Husk at solbeskyttelse ikke bare kommer som solkrem.

– Under sminken liker jeg å bruke Oclipse Sunscreen og Primer med solfaktor 30 fra ZO Skin Health. Den legger seg fint under sminken og er perfekt å bruke til hverdags eller om kvelden når man er på ferie. Får du lett pigmentforandringer anbefaler jeg Oclipse-C Sunscreen med solfaktor 50 for ekstra beskyttelse, sier Isabella.

Uten navn-2
Fra venstre: ZO Oclipse Sunscreen og Primer med solfaktor 30 og ZO Oclipse-C Sunscreen SPF 50. (Klikk på bildet for å komme til webshop)

– Når solen er på det sterkeste midt på dagen, bør du oppholde deg i skyggen. Beskytt deg ved å bruke hodeplagg, solbriller og t-skjorte. Velg en solfaktor som er tilpasset din hudtype. Enkelte mattyper forbedrer evnen vår til å tåle sol, som for eksempel karotenoider, vitamin C i frukt og grønnsaker, og vitamin E beskytter mot UV-strålene. De erstatter imidlertid ikke på noen som helst måte gode solbeskyttelsesprodukter understreker Isabella.

– Drikk rikelig med væske og bruk hatt eller vær i skyggen. Du blir brun uansett, sier Isabella.

Elite Helse har også utviklet en helt egen hudpleieserie, Intelligent Skin Health, med blant annet en bredspektret farget solkrem med SPF40. 

ETTER SOLING

Tilfør huden fuktighet

Etter at huden din har blitt eksponert for mye sollys trenger den ekstra pleie. Mange blir solbrente, bader i saltvann og får tørr hud som kan være svært plagsomt. Hud som blir utsatt for mye sol blir ofte stram, flassende, rød og kløende. UV-stråling fra solen svekker de naturlige prosessene i huden og har innvirkning på aldringsprosessen.

– Etter sommer og sol bør huden få en god rens, samt ekstra fuktighet i form av behandling med gode hjemmeprodukter.  

 

– Bruk rens, serum og krem daglig, mens du bruker peeling og maske en til to ganger i uken. Noen kan også oppleve å få urenheter og kviser av solen. Derfor er ettersommer også tid for kjemiske peelinger for å reparere skader og fornye huden, sier Isabella.

– Gode hudpleierutiner hver morgen og kveld er også viktig. Men er det et produkt du burde ha vil jeg trekke frem serumet fra Zo Skin Health, Daily Power Defense, fortsetter Isabella.

_38B0081
Sulfur Masque absorberer overflate talg, eksfolierer døde hudceller og fjerner smuss og partikler som blokkerer porene.

HVA ER UV-stråler?

Vi har alle sett betegnelsen UVA og UVB på hudkremer vi kjøper. De står enten sammen eller hver for seg, men hva er egentlig forskjellen?

UVC-strålene blokkeres av ozonlaget, men UVA- og UVB-strålene når jorden og påvirker huden vår på ulike måter.

UVB:

UVB-strålene står bak at vi blir solbrente i huden. Disse utgjør 5 % av de ultrafiolette strålene som når jorden. De er svært intense og kan trenge gjennom overhuden, men de trenger ikke gjennom skyer eller vinduer som UVA gjør. UVB-strålene fører til at huden får farge, men kan også føre til solbrenthet, allergiske reaksjoner og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte huden både mot UVA- og UVB-stråler.

 

UVA:

UVA-strålene står bak at huden aldres. UVA-strålene utgjør 95 % av de ultrafiolette strålene som når jordoverflaten, og er aktive hele året, selv i overskyet vær. De trenger gjennom skydekket, vinduer og overhuden og går dypt ned i huden til cellene i lærhuden, og i motsetning til UVB-strålene merkes de ikke. Fordi de produserer frie radikaler, kan de endre cellene over tid og føre til følgende:

  • Fotoaldring. En endring i strukturen til elastin- og kollagenfibrene som fører til at huden blir slappere og forårsaker rynker.
  • Solintoleranse, som også kalles solallergi (rødhet, kløe, soleksem).
  • Pigmentforstyrrelser (graviditetsmaske, flekker) Utvikling av hudkreft.

– UV-stråler kan mutere cellene og gi kreft. Barn eller ungdom som blir solbrente, har økt risiko for å få hudkreft som voksne, fordi melanomet får tid til å utvikle seg gjennom årene. Andre uønskede senkonsekvenser er rynkete og læraktig hud, brune solflekker og øyesykdom, sier Isabella.

 

En fin huskeregel:

UVB = B for Brent

UVA = A for Aldring

 


 

Om Elite Helse

Hos Elite Helse finnes det et behandlingsteam bestående av kirurg, lege, sykepleiere samt hudterapeuter som sammen forener sunnhet og skjønnhet. Ønsker du mer informasjon om hvilke tjenester Elite Helse tilbyr, kan du besøke deres hjemmeside her.

For timebestilling kan du ringe 411 60 322 eller sende en epost til post@elitehelse.no.

Elite Helse finner du i Støperigata 2 på Aker Brygge.