Rett vinglass for maks smak

Om man drikker vin som er hvit eller rød, søt eller tørr, kraftig eller lett, så er det ikke bare temperaturen som betyr noe for smaken på vinen. Glasset man bruker har nemlig også en stor betydning. Vi har, ved hjelp av Torleif Høyvik – arrangør av Oslo Vinfestival, satt sammen en oversikt som gir deg en innføring i hva slags glass du helst bør velge for de mest kjente rød- og hvitvinene.

Glass betyr langt mer for opplevelsen av smaken på en vin enn det man gjerne tror. En veldig god øvelse er å smake den samme vinen i to ulike glass. Du vil fort oppdage at vinen både dufter og smaker forskjellig. Det er derfor lett å se hvorfor akkurat dette har dannet grunnlaget for en hel industri og er i dag en seriøs vitenskap som det forskes mye på. Det høres kanskje litt i overkant ut, men det er i dag et spesifikt glass for nesten hver type vin. Men heldigvis er det mulig å være svært godt skodd med kun noen få ulike glasstyper i skapet. Det er ingen grunn til å gå helt løpsk i shoppingen!

Det grunnleggende all-round glasset bør være tynt, helt klart og har en god lang stett. Det må være tulipanformet der toppen av glasset er smalere enn bunnen. Glasset må ikke være for smalt, siden det påvirker muligheten for å få med seg de fine aromaene i vinen. Glasset bør ikke være for stort, omtrent 30 til 35 centiliter er tilstrekkelig. Riedel Vinum Chianti Classico er nettopp et slikt glass. Kan brukes til svært mange hvite og røde viner og bruker du dette glasset så vil få vinen din til å smake mye bedre en stort sett de fleste standard vinglass.

Når du skjenker i glasset, ikke fyll opp med mer enn 30% av glassets volum. Og hvis du har en vinsmaking, da holder det med 10% av volumet. Og for å virkelig gjøre opplevelsen bedre, husk riktig temperatur på vinen. Når du smaker vin så server den en smule kjøligere enn du ville gjort når du skal ha middagsselskap. Dette fremhever vinens friskhet og fruktighet. Serveres vinen for varmt vil det maskere friskheten og inntrykket vil bli noe tamt. I Norge har vi en tendens til å servere hvitvin for kaldt og rødvin for varmt. Du får langt bedre smaksinntrykk om hvitvinen får noe grader ekstra og rødvinen serveres litt kjøligere enn vanlig.

Se også episode 5 av Vinskolen med Atle og Torleif her:

Riedel Vinum Chianti Classico – det beste allround glasset

Dette er en supert grunnleggende glass. Det har den rette tulipanformen, selve glasset er tynt og klokken er ikke for stor. Dette passer like godt for hvite viner som for røde viner, men det er klart at aromatiske hvitviner som Sancerre og rieslinger egner seg best av de hvite. For røde viner er det Chianti og Zinfandel dette glasset passer best til, men alle karakterfulle viner med middels tanniner og ikke for rik fruktighet vil gjøre seg bra i dette glasset.

16177_large_416¤15

 

 

Riedel Vinum Champagne – for gode bobler

Vi kommer ikke utenom vinglass for Champagne og dette er det beste allroundglasset for Champagne. Det er langt og det er passe smalt. En god klokke gir aromaene flate å spille på slik at man får med seg både alle de gode smakene og de livlige boblene. Skal du servere de aller beste Champagnene, i form av Prestige Cuvées, så kan man med fordel velge et større glass. Personlig så går jeg ofte for Veritas New World Pinot i slike tilfeller, spesielt hvis det er en rosa utgave.

16179_large_416¤48

 

Riedel Vinum Montrachet – for kraftige hvite viner

Dette glasset er perfekt for rikere hvite viner, spesielt av Chardonnay-druen. Stor vid klokke med ganske åpen topp gjør at aromaene får en stor flate å jobbe på. Det er den ideelle formen for både rike chardonnay fra Burgund som Meursault og Montrachet, men også chardonnay fra California og andre deler av verden. Glasset fungerer i det hele tatt svært bra for eikede viner av andre druer som Chenin Blanc, Viognier og Semillion. Faktisk så er det meget bra for kraftige rieslinger som Spätlese og Auslese trocken.

Untitled

Riedel Vinum Bourgogne

Selve god glasset til klassisk pinot noir fra Burgund i Frankrike. Stor klokke og litt smalere topp som konsentrerer de elegante delikate aromaene til en god rød Burgunder. Det passer svært godt til andre viner også, alle med fellestrekk at aromabildet er delikat og vel verd å få med seg alle nyanser i. Prøv glasset til nebbiolovinene Barolo og Barbaresco, og du vil oppleve vinene fra en mye bedre side.

16181_large_416¤7

Riedel Veritas New World Pinot Noir

Vi må ha med et spesialglass også og valget er enkelt. Dette glasset er helt perfekt til Pinot Noir fra USA. Den lille bøyen på toppen av glasset gjør seg spesielt godt til disse vinene som er litt bløtere generelt sett i stilen enn sine franske søstre. Prøv glassene til Rosé Champagne – helt perfekt! Og til Nebbioloviner som er av det litt mer moderne slaget er glassene svært bra.

12

Riedel Vinum Bordeaux

Dette er Riedel sitt Bordeaux glass og som navnet antyder er det glass for kraftige kvalitetsviner fra Bordeaux. Men det er stanser ikke der. Glasset er ideelt til kraftige viner av Cabernet Sauvignon, Merlot og viner av Tempranillo – som man finner i Ribera del Duero og Rioja. Dette er viner som er komplekse, rike og som har markerte tanniner. Glasset har en større klokke enn Chianti og er generelt et høyere glass også, som får frem de dypere aromatonene i viner av Cabernet Sauvignon.

16176_large_416¤0

Riedel Cabernet Karafel

En god all-round karaffel er Riedel Cabernet. Dette er en smal type som er svær god å holde i og å skjenke fra. Den er lett å holde i ro, noe som er viktig når man skal dekantere viner med bunnfall.

13

Riedel Ultra Karafel

Ønsker du derimot en litt flottere og virkningsfull karaffel er Riedel Ultra Karaffel verdt å anskaffe seg. Den har med sin store flate en svært god effekt på unge viner som må luftes, mer enn dekanteres.

10425345_large_2400$14

 

 

 

Vår lokale kjøkkenutstyrsbutikk Kitchn har disse vinglassene i utvalget sitt, i tillegg til annet vinutstyr som åpnere og dekantere.

 

Er du interessert i vin? Les mer om Oslo Vinfestival her.