Trening som nyttårsforsett? Slik lykkes du

Det er et nytt år og og folk strømmer til treningssentrene med store nyttårsforsetter og høye mål. Men uansett hvor motiverte og nyttårsinspirerte vi er, kan store endringer i livsstil by på flere utfordringer. Margaret Knuttsson Aase, assisterende daglig leder og gruppetreningsansvarlig på Studio Jobbsprek, deler sine erfaringer og tips til hvordan man kan lykkes med å komme inn i gode rutiner, og gjøre steget fra sofaen til treningssenteret så enkelt som mulig;

 

1. Ta et steg om gangen

Vi har meldt oss inn på treningssenter. Vi er ivrige, forventningsfulle, nyttårsinspirerte og tar sats med begge beina. Nå skal vi trene 5 dager i uka, gå ned 10 kilo, forberede alle måltider kvelden før til jobb, sykle birken, stille i bikinifitness, og når vi først er i gang, kan vi like gjerne slutte å røyke, ta en hvit måned, spise kun økologisk, og bli med på 100 dager uten sukker.

Det kan ta minutter, dager, uker eller måneder før vi begynner å stikke kjepper i vårt eget hjul;  «det blir kanskje litt styrete med den treningsøkta i morgen mellom jobb og henting i barnehagen…». «jeg er støl». «jeg finner sikkert noe jeg kan spise på butikken i lunsjpausen..».  «jeg lurer på om jeg bare skal ta en liten bit av sjokoladen nå som ingen ser?»… og går vi først på en smell, kan like gjerne bare begeret renne over. Vi har mislykkes. Vi legger prosjekt perfekt dødt, for så å finne frem driven, men med enda mindre tro på at vi vil lykkes, neste mandag – måned- eller år.

Disse kjeppene kan vi også kalle vanene våres, og vaner trenger absolutt ikke å være kjepper; de kan være det beste hjelpemiddelet vi kan ha for å få en bedre livsstil.

Kroppen vår er et fantastisk byggverk. Den gjør det som trengs for å overleve, den elsker forutsigbarhet og rutiner, men hater endringer. Den vil porsjonere ut kreftene og energien sin slik at den ikke går tom. Begynner vi å tukle med systemet, kommer varsellampene på. Å gå fra sofagris til supermosjonist over natta er en vanvittig omveltning for kroppen. Kutter vi i tillegg drastisk ned på energiinntaket, blir forvirringen enda større: «nå må jeg spare! Kanskje det blir en ny hard økt om en time!» «har jeg nok energi til å holde meg i live?» «må jeg vente 10 timer ekstra til neste gang jeg ser mat?»

Gi kroppen den tiden den trenger. Gjør trening til en del av hverdagen din – gradvis. Skap så lite kaos som mulig i systemet, så er kroppen mer velvillig. Respekter at du er samme person 1. januar som du var 31. desember.

 

 

StudioJobbsprek.web-KimGranli-8

 

2. Sett deg et mål

Vi setter oss ofte, spesielt i disse januartider, så heftige mål for oss selv at sjansen for å lykkes er minimal. Vi lever i et samfunn der det ikke er akseptert å gjøre noe halvveis. Det er enten eller. Vi skal ikke bare bli gode – vi skal bli aller best. Derfor blir ofte steget fra sofaen til treningssenteret større enn det behøver, og fallhøyden stor.

Sett deg ned og tenk over disse punktene før du setter i gang med treningen:

–        Hvorfor vil jeg begynne å trene?

–        Hva er viktig i mitt liv?

–        Hvordan vil treningen påvirke meg og de rundt meg?

–        Hvilke positive effekter oppnår jeg?

Et godt mål er et mål som utfordrer deg, betyr noe for deg, og som gir deg energi av å tenke på. Se for deg hvor du ønsker å være, kartlegg nå-status og sett deg delmål som du raskt kan oppnå. Sett deg nye mål og før du vet ord av det er du nærmere hovedmålet ditt enn du tror. Er det vanskelig å finne svar på disse spørsmålene, kan det være lurt å søke hjelp fra en av PTene.

 

StudioJobbsprek.web-KimGranli-4

 

 

3. Ha det gøy!

Trening skal være et avbrekk fra resten av dagen. Din egentid der du nyter ditt eget selskap og gjør en god investering for egen helse. Hva syntes DU er gøy? Det finnes utrolig mange måter å trene på – hvorfor skal man velge den man syntes er kjedelig? Yoga, dansing, styrketrening, stretching, løping, ski, boksing – det er utallige muligheter. Selv om venninna di elsker zumba, trenger ikke det å bety at du liker det.

12507443_970259003009185_566357289506309189_n

 

4. Sammenlikne deg med deg selv, og husk hvor du kommer fra

Vi har alle forskjellige kropper med forskjellig genetikk, treningsbakgrunn og forutsetninger. Husk hvor du kommer fra, nyt prosessen og husk at både Bjørgen og Johaug er rå på ski.

 

5. Hook deg opp med en venn

Enten du kjenner personen fra før, eller finner deg en ny treningsvenn på treningssenteret, er det alltid fint å være to eller fler om noe. Kanskje dere tør å teste en helt annen gruppetime enn dere pleier om dere er to? En venn kan pushe deg og binder deg til en avtale slik at det er vanskeligere å avlyse treningen.

12512314_973636169338135_3951428595818952612_n

 

6. ALT hjelper

Myten om at det ikke er vits i å trene om man skal ut og drikke vin eller spise godteri senere på kvelden stemmer ikke. All fysisk aktivitet er bra for deg. Dersom målet ditt er vektreduksjon, handler det om en balansegang mellom inntak og bruk, men er målet ditt å «komme i form» og få bedre helse, vil alt av aktivitet hjelpe. Kan du lure inn en 30 minutters økt i arbeidstiden? Bytte kaffeturen til en joggedate?

 

Untitled  – På Studio Jobbsprek er jobben min å få medlemmene til å lykkes med treningen. Det finnes ikke noe hyggeligere å se enn motiverte og inspirerte mennesker på vei mot sine egne treningsmål; å se gleden når PT-kunden har perset i en styrkeøvelse, endorfinene etter de har tatt seg helt ut på Octagon sirkel og intervalltime, blide fjes som nyter en deilig frokost med god samvittighet etter en halvtimes morgencardio, vennskapene som utvikles på gruppetreningstimene, medlemmer som blir kvitt vondter og sykemeldinger. Jeg er utrolig heldig som får lov til å ta del i disse fantastiske menneskenes historier, og jeg lover meg selv hver dag jeg går på jobb at jeg skal gjøre alt i min makt for at hvert nye medlem skal få den samme gode mestringsfølelsen – Margaret Knuttsson Aase, Personlig trener.

 

Trykk her for mer info om Studio Jobbsprek og medlemskap.