UTSTILLING AV ELIN MELBERG

UTSTILLING AV ELIN MELBERG

Kunstinstallasjon på Bryggetorget frem til 24. desember.

Opplev magi i en av våre domer med Elin Melbergs kunstinstallasjon Encircled Inward. Kunstverket representerer Elins signaturuttrykk, og omfatter hele 500 håndlagede pompomer, skulpturer i speilmosaikk og et stort antall speilflater. 

ÅPNINGSTIDER:

Hverdager 12:00-20:00
Lørdag 11:00-19:00
Søndag 14:00-18:00


 

Domen er åtte meter høy og 10 meter i diameter bred og skal stå på Bryggetorget i hele desember. Dette vil være Elin Melbergs største installasjon noen sinne.

Arbeidet installeres som en midlertidig, altomsluttende skulpturell installasjon og består av et stort antall ulike elementer av speil, mosaikk og fem hundre håndlagde pompomer med et stort spektrum av farger i kraftig lyssetting. Det hele rammes inn av et sterkt farget, lilla teppe. Tekstile virkemidler og refleksjonssterke overflater, er kunstneren Elin Melbergs signaturuttrykk.

Hvem er Elin Melberg?

– Jeg er kunstner og med-direktør av det kunstnerstyrte visningsstedet Prosjektrom Normanns i Stavanger. I 2002 gikk jeg ut med Mastergrad fra Royal College of Art i London. Jeg har vært lenge bosatt med Stavanger som base, men har det siste året pendlet mellom Oslo og Stavanger. Verkene mine er innkjøpt av blant annet Stavanger kunstmuseum, Stavanger Universitetssykehus, KORO, Stavanger kommune og Statoil kunstsamling. Jeg har også flere offentlige oppdrag bak meg internasjonalt. Kommende utstillinger og offentlige prosjekt inkluderer; Abingdon Studios (Blackpool) (2019); Interface Gallery (San Francisco) (2019) og Oppland fylkeskommune (2019), forteller Melberg.

Melbergs største innstalasjon

Elin Melberg har lang erfaring med å utvikle romlige kunstprosjekt. Hun begynte å interessere seg for det i 2008 og har siden da laget flere skulpturelle romlige prosjekt og stedsspesifikke installasjoner, der hun stadig utforsker nye metoder og utfordrer seg selv og materialene på nye måter.

– Da invitasjonen om å delta i konkurranse om et installasjonsprosjekt på Aker brygge kom, tenkte jeg at dette er et prosjekt og en videreutvikling som er helt i tråd med mitt kunstnerskap. Tross kort produksjonstid og en enorm skala på verket, tvilte jeg ikke på at jeg ville ta utfordringen. Det er nettopp dette jeg jobber mye med tematisk i mine verk; se hvor mye jeg tåler og hvor mye materialene tåler; grensen mellom kontroll og det å miste kontrollen, og sårbarheten som ligger i dette skillet, sier Melberg.

I Elin Melbergs utstilling på Bryggetorget kan du blant annet se 500 håndlagde pompomer.

– Pompomen har i mange år blitt brukt som et dekorativt element, som «pynt» til jul eller påske, eller på en lue. Barn i barnehager og grunnskole har i generasjoner laget slike i ulike formasjoner – mot årets ulike høytider. De blir hengt i et tre, blir til en nisse eller en lodden gul påskekylling. Jeg ønsker å dra denne opprinnelig dekorative «pynten» videre, og la den få en ny opphøyd kunstnerisk identitet, muligens mer kraftfullt og uforventet. Det interesserer meg å gi hverdagslige elementer en ny og gjerne opphøyd verdi, sier Melberg.

En pause fra julehandelen

Innstallasjonen i domen skal gi publikum en liten spontan pause fra julehandel, der de kanskje ikke forventer å møte på en romlig kunstinstallasjon fylt med hundrevis av pompomer.

– Det å få vise en monumental installasjon midt på travle Aker brygge, er en fantastisk mulighet, som også er helt i tråd med, og en videreføring av denne utforskningen av kunstinstallasjon i offentlig rom. Det er ikke ofte man får lov til å jobbe med en slik produksjon over så mange kvadrat, helt sentralt og utendørs i en større by. Jeg synes Aker brygge gjør en viktig satsning med tanke på samtidskunst som jeg håper kan inspirere andre byer, også min hjemby Stavanger, til å gjøre lignende prosjekt, sier Melberg.

Gjenbruk

Innstallasjonen har store elementer av gjenbruk. Garn til pompomene er donert av privatpersoner og andre elementer i innstallasjonen er fra Melbergs tidligere kunstutstillinger.

– Kombinasjonen av harde kontra myke materialer er viktig for meg, med den felles referanse av tilstedeværelse i en lang arbeidsprosess. Firkant for firkant, tråd for tråd. Jeg finner en enorm glede og nysgjerrighet gjennom å fordype meg i materialene og jobber hele tiden med utviklingen av disse. Mosaikkelementene er fra en stedspesifikk installasjon jeg laget for SPECTRA Aberdeen i februar 2018. Deler av de skulpturelle elementene er fra en utstilling i 2014, som nå er jobbet videre på og blitt til noe nytt. Dermed har store elementer av installasjonen gjenbruk som fokus, noe jeg synes er fint og verdifullt. Givergleden blant folk med tanke på garn til pompomene er også noe jeg har satt stor pris på. Materialene har sine egne ulike historier, og blir nå satt sammen i en ny installasjon, som igjen danner en ny historie, sier Melberg.


 

Du vil også like:

Julekuleverksted

For barn hver lørdag og søndag

LES MER

Read article "Julekuleverksted"

ÅPNINGSTIDER I JULEN

For desember

MER INFO

Read article "ÅPNINGSTIDER PÅ AKER BRYGGE I JULEN"

Kulekveld

Julekuleverksted for voksne

LES MER

Read article "Kulekveld"