Winther: ysteriet midt i byen

Siri Helen Winther, som er grunder og driver av Winther Artisan Food & Restaurant, har en spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award, også kalt verdensmesterskapet i ost. Nå har hun åpnet Oslos første by-ysteri på Aker Brygge!

 

Hvor kom ideen om ysteri fra?
– Jeg har jobbet med mat nesten hele livet og med ost i mange år. Da Oslo ikke har hatt et by-ysteri synes jeg det var en glimrende idé å tilføre det i hovedstaden. At våre gjester kan spise fersk ost samme dag som den er laget i vårt ysteri, er en stor drøm. Å dele denne matopplevelsen med gjestene våre i restauranten og at de også kan kjøpe med seg osten vår hjem er fantastisk. Med ysteriet vil vi formidle  alt det spennende vi kan lage av råvaren ost, sier Winther.

Kan du fortelle mer om din lidenskap for ost? Når oppsto denne interessen?
– Interessen for ost startet da jeg jobbet i ostedisken og solgte ost til kunder i dagligvare. Den gangen hadde vi nesten bare utenlandsk spesial ost å tilby våre kunder. Sånn er det ikke lenger. I Norge har det vært en oste-revolusjon de siste årene. Det har inspirert meg. Fra kun noen få industri-ysterier til et helt mangfold av små produsenter i hele Norge. Lidenskap er et veldig beskrivende ord for dette med ysting i Norge. Du må ha mye lidenskap når det gjelder ysting og produktutvikling, sier Winther.

Siri Helen Winther i aksjon inne på ysteriet.

Hva lages på ysteriet?
– Vi lager mozzarella, burrata, stracciatella, Caciocavallo og yoghurt. Lages av dagsferskmelk hver dag, sier Winther.

Hvordan foregår produksjonen?
– Vi får den økologiske melken vår tidlig om morgenen hver dag fra Grøndalen Gård. Vi har kjent de som driver denne gården i mange år. De er også dyrevelferdsmerket, noe vi verdsetter svært høyt. De lar kua få være mor, så kalven går sammen med mor til den er over 2 måneder. Det tar tid, kjærlighet og mye teknikk for å lage ostene. Produksjonen vår kan du se gjennom vindu på innsiden av butikken vår og også på utsiden, sier Winther.

Burrata er en av deres spesialiteter, vil du fortelle mer om den?
– Selvsagt, det er en mozzarella fylt med en kjerne av fløte. Vi serverer den i restauranten vår sammen med salat og det er en av våre best selgere. Gjestene våre kan også kjøpe den i butikken vår, forteller Winther.

SE FLERE BILDER FRA YSTERIET:

Du vil også like:

Nyåpning

Bakverk i toppklasse: Kveitemjøl

Opplev Oslos beste bakst!

Les mer

Read article "Bakverk i toppklasse: Kveitemjøl"

Nyåpning

Ysteri, restaurant og matbutikk

Vi ønsker Winther velkommen.

Les mer

Read article "Nyåpning: ysteri, restaurant og matbutikk"

Food truck guide på Aker Brygge

Grillet toast, gourmet pølse eller kaffe fra en prisvinnende barista?

Se årets foodtrucks

Read article "Food truck guide på Aker Brygge"