Urban Farm på Aker Brygge

I Terminalbygget finner du en helt unik butikk! Aker Brygge Urban Farm åpner dørene til et grønt spireunivers der hyllene er fylt med microgreens og dyrkeutstyr du kan kjøpe med hjem.

Butikken er en del av ambisjonen om å gjøre Aker Brygge til en bærekraftig urban "hage," og tilbyr kundene microgreens du kan ta med hjem, i tillegg til unik kunnskap om dyrkeprosessen som også kan gjøres hjemmefra.

Du finner Urban Farm butikken mellom Joe & the Juice og Rituals. Her selges duggfrisk mikrogrønt, proppfulle av næring; først og fremst brett med reddik- og erteskudd i to ulike størrelser. Du kan også kjøpe frøposer og dyrkeutstyr til å dyrke mikrogrønt hjemme. Da kjøper du en pakke med levende jord, dyrkebrett og frø. Det kan det være lurt å legge til LED-lys for å gi mini-planten de beste vekstvilkår. Butikken vil også føre flere andre produkter knyttet til spiselige vekster og bærekraftig livsstil.

Mathias Olimstad Hauge er grunnleggeren bak konseptet, og har i flere år dyrket de små spiselige vekstene i et gjemt lokale på Aker Brygge. Herfra leverer de ulike spireblad planter til restaurantene på brygga, og sammen jobber Mathias og Bydel Aker Brygge med å tilrettelegge for dyrking av grønnsaker på området for å kunne tilby kortreist mat til restaurantene.

– Microgreens trives i romtemperatur, noe som gjør det enkelt for folk å dyrke hjemme, alt du trenger er en liten krok på kjøkkenet, sier Mathias Hauge, som etablerte Aker Brygge Urban Farm i 2019, etter å ha reist rundt i verden på søken etter god helse.

Han begynte å eksperimentere med microgreens på kjøkkenet til foreldrene, og intervjuet kokker for å finne ut om det var interesse for microgreens, noe det var.

Siden da har start-upen vokst og har i dag flere ansatte som med høyst ulik bakgrunn brenner for bærekraftig matproduksjon.


Målet vårt er å opplyse og inspirere folk til å kjøpe næringsrik kortreist mat, og gjøre det mulig for de som ønsker det å komme i gang med dyrkingen hjemme på kjøkkenbenken. Derfor deler vi vår erfaring og vil selge alt du trenger for å lykkes med spiredyrking hjemme, sier Mathias.

Hva er microgreens?

Microgreens er en babyplante, en mellomting mellom spirer og krydderurter. Når de første mikrobladene er utviklet kan de klippes over roten og brukes rå i matlaging. Det er både dekorativt, utrolig næringsrikt og smakfullt. Urban farming er i vinden som aldri før, og dyrking av grønne vekster og grønnsaker lokalt blir viktigere enn noen gang for kortreist og bærekraftig matproduksjon.

9 Fakta om Microgreens:

  • Microgreens er unge grønnsaker som høstes ca 1-2 uker etter spiring og kalles levende mat.
  • Microgreens kan dyrkes fra de fleste grønnsaker vi allerede kjenner, for eksempel erter, ruccola, brokkoli, selleri og reddiker.
  • Microgreens vokser til supermat på vekstmatter, kun med tilgang på vann og lys.
  • Microgreens inneholder opp til 40 ganger mer næringsstoffer enn deres fullvoksne kolleger.
  • De fleste microgreens er en god kilde til vitamin A, C, E og K samt mineraler, sporstoffer og enzymer som fordøyelsen vår trenger når det er kort vei fra «jord» til bord.
  • Microgreens mister næringsstoffene raskt når de varmebehandles, så best å spise dem rå.
  • Oppbevar microgreens i kjøleskapet for god holdbarhet og skyll i kaldt vann.
  • Microgreens gir farge til nesten hvilken som helst rett, så bruk dem som garnityr på vegetar eller kjøttretter, pizza eller til og med på toppen av suppen.
  • Med Microgreens øker du næringsinntaket. Derfor, berik salaten din, blande dem til en smoothie, bruke dem på smørbrød eller i wraps og på taco.

Følg AB Urban Farm på Instagram!

Urban Farm

Shopping

Urban Farm

Åpent

onsdag 16-18, torsdag 15-19, lørdag 12-18

Fra jord til bord

Fra jord til bord

Microgreens – dyrkes og spises på Aker brygge!

LES MER

Publisert 11.11.2022